Ga je in coronatijd stage lopen in het buitenland? Dit is hoe je veilig op reis gaat.

Ga je in coronatijd stage lopen in het buitenland? Dit is hoe je veilig op reis gaat.

Het zal je maar gebeuren. Je hebt je stage of studie in het buitenland tot in de puntjes geregeld, maar dan breekt er een pandemie uit en is het ineens een stuk minder vanzelfsprekend dat je plannen kunnen doorgaan. Misschien heb je je studiegerelateerde reis moeten uitstellen en hoop je dat het binnenkort toch eindelijk mogelijk is, misschien ben je pas sinds kort van plan om voor je opleiding te gaan reizen. Wat jouw plannen ook zijn, met de juiste voorbereidingen zorg je ervoor dat je veilig op reis kunt gaan. In deze blog helpen wij je daarbij.

Check de richtlijnen van je opleiding

Wil je een stage of minor volgen in het buitenland? Logischerwijs verwacht je misschien dat je als eerste het reisadvies voor de landen die je hiervoor overweegt moet opzoeken, maar je kunt het best bij je huidige hogeschool of universiteit beginnen. Veel onderwijsinstellingen hebben hun beleid rondom uitwisselingen, buitenlandstages, masters en minors in coronatijd op hun website staan. In sommige gevallen geeft deze informatie al voldoende uitsluiting of bevestiging.

Is de informatie niet duidelijk of heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de mogelijkheden? Overweeg dan om je situatie voor te leggen aan je stagebegeleider, mentor, SLB’er of decaan. Voor het collegejaar 2021/2022 is al veel meer mogelijk dan in 2020/2021!

Hou de situatie in je bestemmingsland goed in de gaten

De coronacijfers en bijbehorende maatregelen kunnen soms plotseling sterk veranderen. Hou daarom voor vertrek de situatie in het land waar je naartoe reist goed in de gaten. Zolang het reisadvies van de overheid groen of geel blijft, kun je je reis in principe maken. Slaat dit echter om naar code oranje of zelfs rood, dan zul je je studie of stage moeten uitstellen of een alternatief moeten verzinnen. Ook wanneer je al naar je bestemmingsland toe bent gereisd is het verstandig om de lokale ontwikkelingen goed in de gaten te blijven houden. Onthoud daarbij, als er een code oranje of rood gaat gelden tijdens je verblijf, kan het lastig zijn om terug te reizen naar Nederland.

Zoek uit aan welke eisen je moet voldoen

Eén van de redenen waarom momenteel meer mogelijk is, is de grootschalige beschikbaarheid van coronatests en het stijgende vaccinatiepercentage. Wanneer je op reis gaat, is de kans groot dat je een gezondheidsverklaring moet kunnen overleggen, bijvoorbeeld in de vorm van een coronabewijs. Binnen de Europese Unie en de Schengenzone kun je daarvoor de Nederlandse CoronaCheck-app gebruiken. Daarmee kun je aantonen dat je volledig bent gevaccineerd, dat je je kortgeleden hebt laten testen, of dat je recentelijk bent hersteld van het coronavirus. Buiten de EU en Schengenzone kun je deze app soms ook gebruiken, maar er zijn ook veel landen die andere eisen stellen. De meest actuele informatie vind je in het reisadvies van de overheid.

Veel landen vereisen dat je een negatieve coronatest van maximaal 24-96 uur oud kunt laten zien. Hoe oud de test precies mag zijn, dat verschilt per land. In sommige gevallen volstaat bewijs van volledige vaccinatie, in andere gevallen moet je ook wanneer je bent gevaccineerd alsnog een testbewijs kunnen laten zien.

Tot slot hanteren sommige landen een quarantaineplicht. Zoek daarom ook vast uit of dit op jou van toepassing kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je al een aantal dagen voor de aanvang van je studie of stage naar je bestemmingsland moet reizen om te voorkomen dat je de eerste werk- of studiedagen door de quarantaineplicht moet missen.

Laat je testen

Kies je ervoor om je te laten testen om het coronabewijs te verkrijgen of vereist het land waar je naartoe reist dat je je ook laat testen als je al bent gevaccineerd? Dan moet je daarvoor een test inplannen bij een hierin gespecialiseerd testbedrijf. De coronatests van de GGD zijn namelijk alleen bedoeld voor mensen met symptomen die passen bij het coronavirus en mensen die uit bron- en contactonderzoek of door de CoronaMelder-app naar voren kwamen. Een negatief testresultaat van de GGD is niet geldig als testbewijs en daarmee ook niet als coronabewijs.

De coronatests via vaccinatiecentrum.nl voldoen wel aan de juiste eisen. Wanneer je bij ons een PCR-test laat uitvoeren, heb je binnen 24 uur zowel het testresultaat als de benodigde documenten om aan je reis te kunnen beginnen. Bij onze sneltest heb je het resultaat binnen 20 minuten, maar controleer vooraf even of deze testmethode wordt geaccepteerd door het land waar je naartoe reist en/of de vervoermethode waar je gebruik van maakt.

Bekijk onze testen, prijzen en maak een afspraak >>

Maak een noodplan

Al voor je aan je reis begint, is het verstandig om alvast te bedenken wat je doet wanneer de situatie in je bestemmingsland plots verslechtert. Ook kan het verstandig zijn om vast een back-upplan te maken voor het geval dat je je stage of opleiding in het buitenland toch moet afzeggen of verzetten door ontwikkelingen rond het virus. Lees je ook alvast in op wat je moet doen wanneer je terug wil reizen naar Nederland. Mogelijk moet je je voor je terugreis aan opnieuw laten testen en/of moet je bij aankomst in Nederland in quarantaine.

En tot slot, vergeet niet om van je reis te genieten! Je stage of studie in het buitenland loopt wellicht anders dan je onder normale omstandigheden kon verwachten, maar je zult alsnog allerlei nieuwe dingen leren, mooie ervaringen opdoen en je horizon verbreden. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en maak er ondanks de coronacrisis het beste van.

 

Let op! Voor de meest actuele regels die gelden verwijzen wij je naar https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Geschreven in oktober 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *