Stop met de coronatesten!

Stop met de coronatesten!

Is het, het coronavirus wat ons in de greep houdt? Wat is het wat ons land zo destabiliseert? Al een tijd geleden ben ik tot de conclusie gekomen dat we moeten stoppen met het testen op Covid 19.

Reddingsboei

Ja, ik heb als directeur van Vaccinatiecentrum.nl in juni 2019 het testen als een reddingsboei voor onze organisatie met beide handen aangegrepen. We waren als commercieel vaccinatiecentrum bijna failliet omdat er niet meer gereisd werd. Sinds juni vorig jaar testen we mensen die op reis gaan en voorzien ze van een reisdocument op basis van een PCR test vlak voor hun (vlieg)reis.

Ook hebben we in de maanden oktober tot en met december 2020 mensen met klachten getest omdat de vraag groot was en wij als vaccinatiecentrum snel konden schakelen en zo allerlei organisaties overeind konden houden met het zeer snel testen van mensen met klachten. In januari zijn we hiermee gestopt. Los van het feit dat ik persoonlijk niet meer achter het testen van mensen met klachten stond, was de belangrijkste aanleiding dat de GGD de teststraten op orde had en het vaccineren begon.

Het is nu augustus en we schieten langzaam op met vaccineren. Wij als commercieel vaccinatiecentrum vaccineren niet mee. De strategie van de overheid om alle commerciële vaccinatie-instellingen links te laten liggen in deze vaccinatiecampagne is in mijn ogen één van de belangrijkste oorzaken van het stroperige, langzame en zwalkende manier waarop het vaccineren tot op de dag van vandaag verloopt. Maar goed, dit is een andere discussie. Ik kom hier in een later blog graag op terug.

Testen helpt niet

Waar ik het over wil hebben is dat het testen op Covid 19 ons niet helpt bij het onder controle krijgen van deze epidemie. Sterker nog; volgens mij werkt het testen averechts.
De PCR en antigeentesten zijn niet betrouwbaar en creëren een klimaat van polarisatie en chaos. Het testen werkt stigmatiserend en geeft onnodig veel onrust. Testen werkt ontwrichtend. Leerlingen worden naar huis gestuurd, gezinnen moeten in quarantaine bedrijven moeten dicht. PCR testen blijven soms maanden positief, terwijl iemand al lang geen klachten meer heeft.

We kijken naar cijfers en laten ons leiden door cijfers. Cijfers die niet betrouwbaar zijn. Al het geld wat nu gestopt wordt in het werken aan een ‘test’ samenleving is weggegooid geld. Doodzonde! Stop het geld in vaccinatiecampagnes en houd op met testen.

Stop met testen!

Het testen is voor veel bedrijven een commerciële melkkoe geworden. Het kost handen vol met geld, levert bergen met afval op en het dient geen doel. We hebben het idee dat we me testen grip houden op de situatie en zodoende enige mate van controle hebben. De nadruk ligt niet meer op het voorkomen van het oplopen van ziekenhuisopnames, maar op het zicht houden op het aantal besmettingen. Daarin schieten we ons doel voorbij.
Ik ben ervan overtuigd dat testen niets meer toevoegt in deze fase van de pandemie. Sterker nog, we moeten stoppen met testen voordat in het najaar het hoesten en proesten weer begint en iedereen (en vooral de overheid) in paniek schiet, omdat er misschien weer een volgende golf aan komt.
Mijn advies: We moeten als de brandweer gaan vaccineren en weer vertrouwen krijgen in het leven. Dit virus gaat nog enkele jaren onder ons blijven. Kijkend naar het verleden zijn de schattingen op zo’n 3 tot 5 jaar. Vaccineren van vooral kwetsbaren in de samenleving en ook het op een natuurlijke manier doormaken van infecties zullen ons langzaam naar het einde brengen van de pandemie. Testen draagt daaraan niet bij.

 

Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl

Geschreven in augustus 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *