Gebrek aan visie

Gebrek aan visie

In de media gaat het nu vooral om de ongevaccineerde mensen en dat de solidariteit in Nederland op begint te raken. De druk op ongevaccineerde mensen om zich alsnog te vaccineren neemt toe. Veel mensen vinden er wat van en dit brengt zeer veel spanningen met zich mee in de samenleving.

Er zijn zelfs mensen die roepen dat ongevaccineerde mensen die in het ziekenhuis komen te liggen, geen recht op zorg of hulp hebben en dat het hun eigen schuld is. We glijden af naar een situatie waarvan we in mijn ogen ver weg moeten blijven. Als je als arts of verpleegkundige gaat werken leg je een eed af dat je iedereen helpt, ongeacht de keuze die patiënten maken als het gaat om leefstijl, of wel of niet laten vaccineren. Dit is een grondprincipe van het verlenen van zorg. Deze ethische worsteling die nu wordt uitgevochten in de media kan gemakkelijk voorkomen worden.

Dat 10 tot 15 % van de bevolking niet gevaccineerd wil worden is niet nieuw. Dit wisten we ook al voor deze pandemie. We hebben het in het verleden altijd gezien. Met polio of mazelen vaccinatie bijvoorbeeld. Maar ook in Afrika waarbij vaccinatiecampagnes tegen Ebola de lokale bevolking de witte mensen in pakken niet vertrouwd en met argwaan en angst kiest om zichzelf niet te laten vaccineren.

Wat betreft Nederland weten we dus dat dit fenomeen bestaat en had de overheid daar natuurlijk op moeten anticiperen. Bij het RIVM dachten ze dat een vaccinatiegraad van 70 tot 80 % voldoende zou zijn om Nederland uit de pandemie te helpen. Wat over het hoofd is gezien is dat een Coronavirus alle kanten op kan schieten en door allerlei mutaties moeilijker te bestrijden is. Dit Coronavirus zal de komende jaren onder ons blijven. Dat weten we al lang. Ook zal het door mutaties veranderen. Dus het onder controle krijgen is een lastige klus. Zeker ook als je te maken hebt met een bevolking die zeer divers is. Ik heb al vaker gezegd dat controle over een virus min of meer een utopie is. Ik zeg niet dat het niet gaat lukken, maar het is iets van de lange adem. Hierover moet helder gecommuniceerd worden. Dat het een proces is van vallen en opstaan. Het is geen wedstijd tussen landen om te laten zien wie dit het beste doet. Er worden soms keuzes gemaakt die later weer bijgesteld moeten worden. Wees hier helder en duidelijk over.

Wees ook duidelijk over het feit dat we een samenleving zijn die zeer divers is en dat we hier met zijn allen op onze eigen manier een bijdrage aan kunnen leveren. Breng deze boodschap met respect voor alle verschillende levensfilosofieën.

Terug naar de mensen die niet gevaccineerd willen worden. Onze overheid heeft de plicht om met visie deze pandemie te lijf te gaan. Deze visie op de lange termijn ontbreekt naar mijn mening. We hebben heel veel geld uitgegeven aan allerlei projecten, zoals tijdelijke test en vaccinatielocaties. Als we aan het begin van deze pandemie, geld hadden gestopt in het bouwen van een groot ziekenhuis in Flevoland (of ergens op een centrale plek in Nederland), een ziekenhuis voor infectieziekten. Met een IC capaciteit van 500 bedden, met verpleegafdelingen voor de opvang van grote groepen mensen die geïsoleerd verpleegd kunnen worden. Met een groot laboratorium erbij. Als we mensen hadden opgeleid (verpleegkundigen en artsen) die met een goed salaris en goede arbeidsomstandigheden daar kunnen werken, dan hadden we nu een situatie gehad dat alle ziekenhuizen in Nederland gewoon konden draaien en hun normale zorg hadden kunnen leveren. Er was geen druk meer op de reguliere zorg. Geen discussie over wel of niet gevaccineerd zijn. Dan hadden we dit allemaal kunnen opvangen. Dit ziekenhuis voor infectieziekten kan ons in de toekomst nog goed van pas komen. Ik verwacht voor de toekomst nog vaker onverwachte oplevingen van infectieziekten. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de komende winter waarin de verwachting voor een ongekende griepgolf iedereen nu al bang maakt.

Onze overheid doet naar mijn mening te weinig als het gaat om investeren in de toekomst met visie en respect voor de diversiteit in onze samenleving. De overheid is bezig met politiek bedrijven, waarin de waan van de dag de agenda bepaald. Ik hoop dat de te vormen regering de handen ineen slaat en met een duidelijk plan met een lange termijnvisie ons langzaam uit deze crisis brengt waarbij we ons voorbereiden op een toekomst de zeer onzeker is. De bouw van een groot ziekenhuis voor infectieziekten midden in Nederland kan daaraan een bijdrage leveren. Ik hoop alleen niet dat de voorbereidingen voor de bouw stagneren zoals bij de bouw van het voetbalstadion de Kuip in Rotterdam. Want daarin zijn wij in Nederland erg goed. Lang overleggen en veel vergaderen, met als resultaat, uitstel!

 

Geschreven door Marchel Ratering, directeur vaccinatiecentrum.nl 27 oktober 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *