BMR (bof, mazelen, rode hond)

BMR (bof, mazelen, rode hond)

BMR staat voor bof mazelen en rodehond. Alle drie de ziekten worden veroorzaakt door virussen, verspreid via de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen.
Er zijn steeds meer voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond ervoor zorgt dat je minder ziek wordt van het coronavirus.

De BMR vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Volwassenen volstaan met een eenmalige vaccinatie.

 Schema: Eenmalig voor volwassenen

 Beschermingsduur: Levenslang

Tegenwoordig komen ziekten als mazelen in Nederland niet veel meer voor. Het mazelenvaccin is in 1976 ingevoerd in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP), sindsdien is het aantal ziektegevallen sterk gedaald. In het buitenland komt de ziekte vaker voor, daarom is het belangrijk voor reizigers om beschermd te zijn.

Volwassenen geboren vóór 1965 hebben naar alle waarschijnlijkheid de mazelen doorgemaakt, personen geboren vanaf 1975 hebben de vaccinatie via het RVP aangeboden gekregen.

Personen geboren tussen 1965 en 1975 hebben mogelijk de mazelen niet doorgemaakt en zijn mogelijk niet gevaccineerd, dat maakt deze groep kwetsbaar voor de mazelen. Indien iemand niet zeker weet of hij/zij gevaccineerd is óf de ziekte heeft doorgemaakt, is het advies alsnog deze vaccinatie te nemen.

In 1976 werd het mazelenvaccin geïntroduceerd, in 1987 kwam daar een vaccinatie tegen de bof en rode hond bij. Tegenwoordig worden alle kinderen gevaccineerd met de BMR (Bof, mazelen en rode hond). In Nederland worden kinderen gevaccineerd met de BMR op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar, volwassenen volstaan met eenmalige vaccinatie.

 

Bof

De bof wordt veroorzaakt door het besmettelijke bofvirus. Het virus kan via druppeltjes in de lucht overgedragen worden door bijvoorbeeld niezen of hoesten. Al vóór er klachten ontstaan is iemand besmettelijk voor anderen.

Kenmerkend voor de bof is een zwelling van de wang, dit komt doordat de wangspeekselklier ontstoken is. Vaak verloopt de bof zonder verschijnselen. In zeldzame gevallen kan er hersen- of hersenvliesontsteking ontstaan, met name bij jonge kinderen. Ook kan de infectie voor blijvende (eenzijdige) doofheid zorgen, ontsteking van de alvleesklier, reuma en ontsteking van de geslachtsorganen wat onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. 

 

Mazelen

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen, of door direct contact. De ziekte begint met klachten als koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. In de mond kunnen witte vlekjes ontstaan. Na twee tot vier dagen ontstaan rode vlekjes die zich over het hele lichaam kunnen verspreiden. Het virus kan diarree veroorzaken, middenoorontsteking en in ernstige gevallen hersenontsteking, longontsteking of stuipen. 

 

Rodehond

Rodehond, ook wel rubella genoemd, wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Ook dit virus wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen.

De ziekte begint vaak met algemene ziekteverschijnselen als verhoging of koorts, vermoeidheid en neusverkoudheid. Bij ongeveer de helft van de patiënten ontstaat er huiduitslag, vaak in het gezicht, achter de oren en in de nek. De ziekte kan hersenontsteking of gewrichtsontsteking veroorzaken. 

Wanneer zwangeren het rubellavirus oplopen kan dit een miskraam tot gevolg hebben of zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *