FAQ

FAQ

FAQ vaccinatiecentrum.nl

Wat is het verschil tussen aanbevolen vaccinaties en verplichte vaccinaties?

• Aanbevolen vaccinaties zijn verstandig om je mee te laten inenten. Ze beschermen je tegen infectieziekten waar je een risico op hebt in het land van jouw bestemming.
• Verplichte vaccinaties zijn nodig om een land binnen te komen of een visum aan te vragen. In deze situatie moet je bewijs leveren bij de ambassade of de douane dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte.

Heb ik vaccinaties nodig voor een vakantiebestemming dicht bij huis?

• Voor sommige vakantie bestemmingen dichtbij huis heb je ook risico op infectieziekten. Denk aan landen als Turkije, Marokko en Egypte. Er zijn zelfs vaccineerbare infectie ziekten in noord Europa, zoals tekenencefalitis.  Wij adviseren om ongeveer 6 tot 8 weken voor vertrek te controleren of vaccinaties voor je vakantiebestemming nodig zijn.

Kan ik gevaccineerd worden tijdens mijn zwangerschap?

• Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben dan normaal gesproken. Daarom is het belangrijk je af te vragen of je een reis naar de (sub)tropen moet willen maken als je zwanger bent. Wij adviseren vooral niet te reizen naar landen waar malaria voorkomt als je zwanger bent omdat malaria een verhoogde kans op een miskraam geeft. Tevens is het goed om te weten dat je bij een lange vlucht een hoger risico hebt op complicaties zoals trombose of embolieën. Overleg altijd met je zorgverlener en verloskundige over de risico’s en voorzorgsmaatregelen. Als je toch besluit naar de (sub)tropen te vertrekken maak dan een afspraak voor advies op maat.

Kunnen kinderen en zuigelingen veilig worden gevaccineerd?

• Kinderen vanaf 1 jaar kunnen veilig worden gevaccineerd tegen o.a. hepatitis A en B. Er zijn ook speciale kindervaccinaties waardoor kinderen in sommige gevallen minder inentingen nodig hebben dan volwassenen. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen niet alle vaccinaties krijgen maar jonge kinderen zijn soms extra vatbaar voor infectieziekten. Er zijn uitzonderingen, daarom is het van belang altijd een afspraak te maken voor advies op maat.

Bieden de vaccinaties die mijn kind via het rijksvaccinatieprogramma krijgt voldoende bescherming tegen infectieziekten op vakantie?

• Doormiddel van het rijksvaccinatieprogramma worden kinderen beschermd tegen infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het kind is niet automatisch beschermd tegen alle infectieziekten die buiten Nederland voorkomen. Aanvullende vaccinaties kunnen nodig zijn. Maak een afspraak voor meer informatie.

Is het veilig voor kinderen om malariatabletten te gebruiken?

• Malaria is een ziekte die je kunt krijgen door muggensteken. Afhankelijk van je reisbestemming wordt soms aanbevolen malariatabletten te slikken. Malaria kan ernstiger verlopen bij kinderen, waardoor bescherming tegen malaria extra belangrijk is. Voor kinderen bestaan aangepaste doseringen en toedieningswijzen. Wij adviseren altijd een afspraak te maken voor kinderen om zo te zien of malariatabletten nodig zijn voor de reisbestemming. Zo ja, dan wordt tijdens de afspraak een recept voorgeschreven en uitleg gegeven over aangepaste doseringen/toedieningswijze.

Ik heb gehoord dat je ernstige bijwerkingen kunt krijgen van malariatabletten, klopt dat?

• Je kunt bijwerkingen krijgen van malariatabletten. Tegenwoordig zijn er meer malariatabletten verkrijgbaar met minder bijwerkingen. Welke malaria tabletten je kiest is persoonlijk en hangt af van het soort reis en de reisbestemming. Het is belangrijk de voorgeschreven malariatabletten op de juist manier in te nemen om bijwerkingen te voorkomen of verminderen, ook speelt je medische voorgeschiedenis mee met het wel of niet krijgen van bijwerkingen van malariatabletten. Gezien het risico op malaria op sommige bestemmingen en het ernstige beloop van de ziekte vinden wij het van belang dat je een afspraak maakt voor advies op maat als je naar landen vertrekt waar malaria voorkomt.

Kan ik ook voor iemand anders een (malaria) recept krijgen?

• Dit kan helaas niet. Iedereen moet hiervoor persoonlijk een afspraak maken. Als je al bekend bent bij ons en vaker op reis bent geweest en je bekend bent met de adviseringen en alle nodige inentingen al hebt gehad, en je hebt alleen nog een malaria recept nodig, dan kan een telefonisch consult soms voldoende zijn. Het recept moet op een van onze locaties opgehaald worden en afgerekend.

Waarom moet ik consult kosten betalen?

• Tijdens een consult krijg je naast de benodigde vaccinaties altijd een persoonlijk reisadvies gebaseerd op o.a. de reisbestemming, wat je gaat doen op reis en je medische achtergrond. Dit persoonlijke advies geven wij om er zeker van te zijn dat je voorbereid en beschermd vertrekt. Het advies wordt gegeven door een van onze reizigersverpleegkundigen die goed opgeleid en bijgeschoold zijn, BIG- en LCR-geregistreerd. Onder de consultkosten vallen o.a. administratiekosten, arbeidsloon medewerkers, huur van de panden, zorgdragen voor beheer en voorraad van de vaccins, kosten elektronisch patientendossier, opleiding en bijscholing reizigersverpleegkundigen etc.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

• Wij adviseren 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken. Vooral tijdens de schoolvakanties en zomermaanden kan het druk zijn waardoor het soms niet lukt gelijk bij ons terecht te kunnen. Door op tijd een afspraak te maken voorkom je stress en andere ongemakken vlak voor vertrek. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, of heb je door een aandoening een verminderde weerstand? Neem dan wanneer mogelijk meer dan 8 weken voor vertrek contact op.
• Heb je lastminute geboekt waardoor je niet eerder een afspraak had kunnen maken? Dit is geen probleem want een heleboel vaccinaties kunnen nog tot vlak voor vertrek worden gegeven. Ook kun je vaak vlak voor vertrek starten met malariatabletten. Maak altijd een afspraak om zo goed mogelijk beschermd op reis te gaan.

Is het nodig om me te laten vaccineren tegen een infectieziekte die ik al heb doorgemaakt?

• Het hangt er vanaf welke ziekte je hebt doorgemaakt. Van hepatitis A (geelzucht) is bekend dat wanneer je het eenmaal hebt doorgemaakt je voldoende antistoffen zou moeten hebben om beschermd te zijn voor de rest van je leven. Als je niet zeker weet of je de ziekte hebt doorgemaakt kan er door middel van een bloedonderzoek worden na gegaan of er antistoffen in je bloed zitten. Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor advies op maat.

Kan ik gevaccineerd worden als ik ziek ben?

• Een kleine verkoudheid kan geen kwaad maar als je klachten hebt die gepaard gaan met verhoging of koorts is het beter de vaccinaties uit te stellen. Twijfelt je? Neem gerust contact met ons op.

Kan ik gevaccineerd worden als ik antibiotica gebruik?

• Dit is afhankelijk van waarom je antibiotica gebruikt. Neem contact op met ons of overleg met de huisarts/behandelend arts.

Kan ik mij laten vaccineren terwijl ik medicijnen gebruik (vanwege een aandoening)?

• Dit is afhankelijk van welke medicijnen je gebruikt en voor welke aandoening. Het is handig om tijdens de afspraak een uitdraai mee te nemen van een actuele medicijnlijst (deze is verkrijgbaar bij de apotheek). Zo kan de verpleegkundige tijdens een afspraak persoonlijk advies geven op basis van je medische achtergrond. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken, of heb je door een aandoening een verminderde weerstand? Neem dan wanneer mogelijk meer dan 8 weken voor vertrek contact op met ons.

Doet vaccineren pijn?

• Een inenting is niet volkomen pijnloos. Je voelt een prik door de naald. Maar meestal is het niet de prik die pijnlijk kan zijn maar eerder de vloeistof van het vaccin. De meeste mensen vinden het vaak wel meevallen.

Ik heb prikangst, kan ik in plaats van een injectie ook pillen krijgen?

• De meeste vaccins zijn niet te vervangen door pillen. Voor tyfus en polio zijn in sommige gevallen wel orale vaccinaties te krijgen. Bespreek je angst tijdens het maken van de afspraak en tijdens het consult met de verpleegkundige. Hierdoor kunnen we zo goed mogelijk rekening houden met de angst en jou ondersteunen. Dat je prikangst hebt mag geen reden zijn om onbeschermd op reis te gaan. Daarnaast kan het voorkomen dat mensen in het verleden weleens zijn flauwgevallen tijdens een inenting of een andere medische ingreep. Geeft dit aan tijdens de afspraak. Het is mogelijk liggend geprikt te worden, wat vaak al helpt tegen flauwvallen. Daarnaast is het handig als je van te voren iets gegeten hebt. Ten slotte is het fijn om mentale steun te krijgen van een naaste, kom in dit soort gevallen dus liever niet alleen. Zo weten wij/jij zeker dat je veilig thuis komt na afloop van de afspraak. Al onze verpleegkundigen zijn zeer ervaren in het zetten van vaccinaties.

Krijg ik na afloop last van de vaccinaties?

• Alle vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. In het algemeen kun je lokale reactie krijgen op de plaats van de injectie (pijnlijk gevoel in de arm). Dit kan enkele uren tot dagen aanhouden. Bij enkele vaccinaties kun je griepachtige verschijnselen zoals koorts krijgen. Ernstige of langer aanhoudende klachten zijn zeldzaam. Mochten de bijwerkingen ongebruikelijk zijn, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Wat is gordelroos en kan ik me daar tegen laten vaccineren?

• Gordelroos is een besmettelijke huidziekte die zich kenmerkt door de vorming van pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam. Er is een vaccin beschikbaar dat gordelroos en zenuwpijn na gordelroos helpt te voorkomen. Dit vaccin, genaamd Shingrix is verkrijgbaar bij vaccinatiecentrum.nl. Meer hierover kun je lezen op de website: https://vaccinatiecentrum.nl/index.php/vaccinaties-en-medicatie/vaccinaties-en-medicatie-overzicht/130-gordelroos-shingrix-vaccinatie

Wat is de beschermingsduur van een vaccinatie?

• Dit verschilt per vaccin en voor sommige vaccinatie zijn meer inentingen nodig om volledige/langdurige bescherming te garanderen. Meer hierover kun je lezen op de website: https://vaccinatiecentrum.nl/index.php/vaccinaties-en-medicatie/vaccinaties-en-medicatie-overzicht

 

Aantal inentingen (van toepassing bij gezonde mensen):

Vaccins

Aantal inentingen

Beschermingsduur

Baarmoederhalskanker (Gardasil 4)

3

Life long

Gardasil 9

3

Life long

BMR

1

Life long

DTP (Revaxis)

1

10 jaar

DKTP (boosterix polio)

1

10 jaar voor DTP en 5 jaar voor Kinkhoest

Cholera (dukoral)

2

Met interval van één week. Bescherming is 2 jaar.

Gele koorts (stamaril)

1

Life long

Pneumokokken(prevenar)

1

Life long

Pneumo 23

1

5 jaar

Hepatitis A jr (Vaqta jr)

2

Na eerste inenting 1 jaar, na tweede inenting 40 jaar

Hepatitis A (Vaqta)

2

Na eerste inenting 1 jaar, na tweede inenting 40 jaar

Hep A+B jr (Ambirix)

2

Na eerste inenting 1 jaar beschermd, na tweede inenting 40 jaar voor hep A en life long voor hep B.

Hep A+B (Twinrix)

3

Na eerste twee inentingen met interval van één maand, 1 jaar beschermd. Na derde inenting 40 jaar voor hep A en life long voor hep B.

Hepatitis B (Engerix B)

3

Na eerste twee inentingen met interval van één maand, 1 jaar beschermd. Na derde inenting life long.

Japanse encephalitis (ixiaro)

2

Met interval van 7 tot 28 dagen. Na tweede inenting bescherming van 2 jaar.

Meningokokken (Bexsero)

2

Geen noodzaak voor booster (uitzondering kinderen tussen 2-11 maanden).

Meningokokken (Nimenrix)

1

5 jaar

Rabies two sited

2

Na twee keer rabies two sited met interval van één week, levenslange basisimmunisatie. Echter worden post-expositie vaccinaties geadviseerd bij blootstelling met een zoogdier. De eerste 2 jaar na de basisimmunisatie heeft u 72 uur de tijd. Na deze 2 jaar heeft u nog maar 24 uur.

Buiktyfus (Typhim)

1

3 jaar

Teken encefalitis (FSME)

3

Op maand 0, maand 1 en maand 6. Dus 3 inentingen met interval van één maand na de eerste inenting en 5 maanden na de tweede inenting. Hierna een bescherming van 3 jaar.

Teken encefalitis jr (FSME jr)

3

Op maand 0, maand 1 en maand 6. Dus 3 inentingen met interval van één maand na de eerste inenting en 5 maanden na de tweede inenting. Hierna een bescherming van 3 jaar.

Gordelroos (Shingrix)

2

Geen noodzaak voor booster

Waterpokken (provarivax)

2

Geen noodzaak voor booster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *