Voorkom verrassingen

Voorkom verrassingen

Voorkom verrassingen
 
Reizen en vakantie haalt het beste en het slechtste in mensen boven. De mate waarin je jezelf belast bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Natuurlijk ben je afhankelijk van de omstandigheden en van wat je tegenkomt. Daarin schuilt voor een deel het avontuur.
Je kunt veel doen om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Het vaccineren tegen ziektes is een belangrijke start en je daarover goed laten voorlichten is evident.

 
Op het internet staan veel zinnige zaken die je helpen om een goede keuze te maken.
Daarbij blijft dat deskundige informatie essentieel is om je daarbij te helpen. Niet alleen bij de keuze om je te laten vaccineren en waartegen, maar vooral bij hoe het is om op reis te zijn in exotische landen.
Tijdens het voortraject wordt je bij ons bijgestaan door ervaren verpleegkundigen of artsen die weten hoe het is om te reizen onder primitieve omstandigheden. Ze helpen je niet alleen met informatie over vaccinaties en malaria, maar vooral ook over wat er met je lichaam gebeurt als je op reis gaat. Bijvoorbeeld doordat het reizen en de daarbij horende stress invloed heeft op je algehele weerstand. En laat nu net je natuurlijke weerstand de beste bescherming zijn tegen ziektes in het algemeen!
Ook de psychologisch emotionele kant van het reizen dient naar mijn mening aan de orde te komen.
Ervaring, leeftijd, de duur van de reis, hoe de planning eruit ziet. Of dat er helemaal geen plan is.
 
Regelmatig komt het voor dat je tijdens het reizen bevangen wordt door een gevoel van vrijheid en dat je daardoor dingen doet of onderneemt waarvan je van te voren zegt: Dat zou ik nooit doen.
Of waarvan je achteraf zegt: Hoe heb ik dat in vredesnaam kunnen doen!
Dat gevoel overkomt een aantal mensen die voor het eerst een reis ondernemen van enkele maanden en onderschatten welke impact dat op hun leven kan hebben. Ook het aspect dat een reis geidealiseerd wordt: het moet “leuk” zijn. Zeker bij lange reizen slaat regelmatig eenzaamheid, onzekerheid en stress toe.
 
De komende tijd zal ik proberen hier meer over te vertellen.

Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *