Veilig op vakantie in coronatijd, zo bereid je je voor op je reis.

Veilig op vakantie in coronatijd, zo bereid je je voor op je reis.

Op reis kunnen gaan: we hebben het allemaal gemist. De pandemie duurt inmiddels al meer dan anderhalf jaar en heeft ons leven op vele vlakken ontregeld. Gelukkig is er inmiddels al behoorlijk veel weer mogelijk, waaronder reizen, of het nou voor je werk, je studie of een vakantie is. Wel zul je wat aanvullende voorbereidingen moeten treffen om er zeker van te zijn dat je veilig reist en over het juiste papierwerk beschikt om problemen te voorkomen. In deze blog lees je waar je allemaal aan moet denken.

Kies je bestemming zorgvuldig

Je kunt niet in alle gevallen zelf kiezen waar je heen gaat. Wanneer je voor je werk moet reizen, wordt je bestemming bepaald door het congres of evenement dat je wil bijwonen of de klant, vestiging of zakenpartner die je wil bezoeken. Gelukkig heb je het wanneer je op vakantie gaat wel zelf voor het zeggen. Momenteel is het verstandig om niet alleen de bezienswaardigheden van je vakantieland te overwegen, maar ook de verspreiding van het virus en de geldende maatregelen.

De overheid geeft per land een reisadvies dat je op nederlandwereldwijd.nl kunt vinden. Dit reisadvies wordt constant geüpdate naarmate de situatie verandert. Je kunt in principe alleen reizen naar een land waar code groen of geel van kracht is. Dit kan echter snel omslaan naar oranje of zelfs rood als het aantal besmettingen plots sterk toeneemt. Wanneer dat gebeurt, zul je je reis moeten uitstellen of annuleren. Kies daarom zorgvuldig waar je naartoe reist en bestudeer eventueel ook de ontwikkelingen in de cijfers van het land waar je naartoe wil reizen. Zie je hierin een dalende trend, dan is dat een stuk veelbelovender voor je reis dan een stijgende trend, ook al heeft dit zich misschien nog niet vertaald naar een aangepast reisadvies.

Sommige landen vereisen dat je na aankomst in quarantaine gaat. Als dit van toepassing is op het land waar je naartoe wil reizen, zul je daar rekening mee moeten houden in je planning en hier eventueel de duur van je reis op moeten aanpassen. Je kunt je echter afvragen of het dan niet verstandiger is om nu toch even een andere bestemming te kiezen en het land van je eerste keuze te bezoeken zodra de verplichte quarantaine weer is afgeschaft.

We kunnen ons goed voorstellen dat je het best spannend vindt om nu op reis te gaan. Voor je gemoedsrust kun je overwegen om dit keer een bestemming dicht bij huis te kiezen. Ook binnen de Europese Unie en Schengenzone zijn veel mooie steden en gebieden waar van alles te doen is. Een bijkomend voordeel is dat in de meeste gevallen de Nederlandse CoronaCheck-app hier geldig is en je geen aanvullende apps of papieren hoeft te regelen.

Zorg dat je je papieren op orde hebt

Naast een geldig reisdocument heb je tegenwoordig ook een coronabewijs nodig voor vrijwel alle reizen. Binnen de Europese Unie en Schengenzone kun je hiervoor de CoronaCheck-app gebruiken. Deze app genereert een QR-code waarmee je aantoont dat je onlangs negatief bent getest, volledig bent gevaccineerd of in het afgelopen half jaar van een besmetting met het coronavirus bent hersteld. In sommige landen is dit vereist om horeca, theaters, evenementen, winkelcentra of andere gelegenheden te bezoeken waar je veel andere mensen tegen zult komen.

Ook buiten de EU en Schengenzone wordt de CoronaCheck-app soms geaccepteerd als coronabewijs, maar niet altijd. Voor veel landen buiten dit gebied zul je op een andere manier moeten kunnen aantonen dat je een locatie veilig kunt betreden. Zoek voor je op reis gaat uit welke regels er precies gelden op jouw reisbestemming en tref daarvoor de juiste voorbereidingen. Ook hiervoor kun je het reisadvies van de overheid raadplegen.

Reis je met het vliegtuig, de trein, boot of bus? Dan moet je soms, ook wanneer je volledig bent gevaccineerd, kort van tevoren negatief worden getest. Hoe oud de test maximaal mag zijn, verschilt per vervoerder en bestemmingsland, maar dit zal ergens tussen 24-96 uur zijn. Controleer zowel de eisen van de vervoerder als de eisen van je bestemmingsland.

Laat je vooraf testen

Er zijn verschillende redenen waarom je je voorafgaand aan je reis zou laten testen. Wanneer je niet gevaccineerd bent en geen recente besmetting hebt doorgemaakt is een negatieve coronatest voor jou de enige manier om alsnog een coronabewijs (al dan niet voor de CoronaCheck-app) te verkrijgen. En sommige landen vereisen hoe dan ook een negatieve test, ook wanneer je je wel hebt laten vaccineren of recent bent hersteld. Voor deze coronatests kun je niet naar de GGD gaan, maar zul je een testafspraak moeten maken bij een gespecialiseerd testbedrijf. Na een coronatest van de GGD krijg je namelijk geen geldig reisdocument. Dit is omdat de tests van de GGD alleen bedoeld zijn voor mensen met coronagerelateerde symptomen, die benaderd zijn tijdens een bron- en contactonderzoek of die een melding kregen van de CoronaMelder-app.

Wanneer je je bij vaccinatiecentrum.nl laat testen ontvang je niet alleen zeer snel je resultaat, maar ook het bijbehorende reisdocument. Kies je voor de PCR-test? Dan heb je binnen 8-24 uur je testresultaat en reisdocument. Wanneer je voor de sneltest kiest, heb je na 20 minuten de uitslag binnen. Niet alle landen en vervoerders accepteren echter het resultaat van een sneltest en vereisen de PCR-test, dus controleer vooraf even welke testmethode je het beste kunt kiezen.

Zoek uit wat je voor je terugreis moet doen

Er gelden niet alleen verschillende regels rond je reis naar het buitenland, ook zul je rekening moeten houden met aanvullende regels rond je terugreis. Afhankelijk van waar je naartoe reist, kan de Nederlandse overheid bijvoorbeeld vereisen dat je je vlak voor terugkeer opnieuw laat testen of dat je bij terugkomst in Nederland in quarantaine gaat. Zoek dit van tevoren alvast uit en maak indien mogelijk alvast een afspraak voor een coronatest voor je terugreis, dan weet je zeker dat dit goedkomt. Indien je na terugkomst in quarantaine moet, kun je daar in je planning alvast rekening mee houden.

Natuurlijk kan het gebeuren dat de situatie in je vakantieland plots verandert. Je kunt daarom overwegen om alvast een noodplan te maken voor het geval dit gebeurt. Je terugreis naar Nederland is bijvoorbeeld wat minder vanzelfsprekend als, in extreme gevallen, het reisadvies plots omslaat naar code oranje of rood. Soms is het mogelijk om terug te reizen, waarna je verplicht in quarantaine moet. In het geval van grenzen die sluiten, zul je langer in je vakantieland moeten blijven. De Nederlandse overheid haalt gestrande reizigers niet op, dus dit zul je zelf moeten uitzoeken. Mogelijk kun je contact opnemen met je reisbureau.

Ondanks de extra voorbereidingen die je hebt moeten treffen om veilig op reis te kunnen gaan, staat jou ongetwijfeld een geweldige vakantie te wachten. We wensen je alvast veel reisplezier en helpen je graag bij de voorbereiding. Wil of moet je je vooraf laten testen? Neem dan contact met ons op om dit in te plannen: 085 9020303.

Let op! Voor de meest actuele regels die gelden verwijzen wij je naar https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Geschreven in november 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *