Zo kun je ook nu veilig op reis

Zo kun je ook nu veilig op reis

Naarmate de vaccinatiestrategie in binnen- en buitenland vordert en we steeds meer weten over het coronavirus, is er ook qua reizen steeds meer mogelijk. Wel zul je je goed moeten voorbereiden om veilig op reis te kunnen gaan. Zo is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken welke beperkingen er gelden in het land van je bestemming en aan welke eisen je moet voldoen om het land binnen te komen. Ook kan het verstandig zijn om vooraf te bedenken wat je moet doen wanneer je tijdens je reis besmet raakt of er een nieuwe lockdown van kracht gaat in het land van herkomst of bestemming. Vaccinatiecentrum.nl helpt je hierbij graag op weg.

Ga goed voorbereid op reis

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. De precieze regels waar je je voor vertrek, tijdens je reis en bij terugkomst aan moet houden, verschillen per land en worden constant aangepast op basis van het verloop van de pandemie. Voor de meest actuele regels die gelden in en rondom het land van je bestemming kun je deze website van de overheid raadplegen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Hier lees je bijvoorbeeld of je in het bezit moet zijn van een negatieve coronatest of na aankomst eerst in quarantaine moet.

Reizen met een coronabewijs

Binnen de Europese Unie en de Schengenzone kun je gebruik maken van het coronabewijs van de Nederlandse CoronaCheck-app. In deze app kun je een QR-code aanmaken waarmee je kunt aantonen dat je bent gevaccineerd, recent negatief bent getest of van een besmetting met het coronavirus bent hersteld. Over het algemeen is een vaccinatiebewijs pas geldig wanneer je al minimaal twee weken volledig bent gevaccineerd.
Ben je nog niet gevaccineerd, dan moet je een negatief tekstbewijs kunnen laten zien. Hoe oud dit testbewijs mag zijn, verschilt per land. Dit ligt tussen de 24 en 96 uur.
Tot slot kun je gebruik maken van een herstelbewijs, waarmee je aantoont dat je in de afgelopen 11 tot 180 dagen een coronabesmetting hebt doorgemaakt. Deze besmetting moet dan wel zijn aangetoond door een coronatest van de GGD. 

Reis je buiten de EU of de Schengenzone? Mogelijk gelden er dan andere regels. In sommige landen buiten Europa kun je alsnog gebruik maken van CoronaCheck door je vaccinatiebewijs te printen. In de CoronaCheck-app vind je hoe je dit precies kunt doen. In de reisadviezen per land van de overheid lees je welke eisen precies voor jouw reis van toepassing zijn.

Testen voor je op reis gaat

Preventief testen voor je op reis gaat is binnen de Europese Unie en de Schengenzone vaak voldoende om een coronabewijs te verkrijgen. In sommige gevallen moet je ook wanneer je volledig gevaccineerd bent alsnog een negatief testresultaat kunnen laten zien. Een coronatest om op reis te kunnen is anders dan de coronatest die je laat afnemen bij de GGD. Bij de GGD kun je namelijk alleen terecht wanneer je symptomen hebt die passen bij het coronavirus, wanneer je een melding hebt gehad van de CoronaMelder app of wanneer je naar voren bent gekomen uit bron- en contactonderzoek van de GGD. De uitslag van een coronatest van de GGD kun je niet gebruiken als testbewijs om mee te reizen.

Bij vaccinatiecentrum.nl kun je terecht voor een sneltest of een NAAT(PCR)-test. Welke test je moet laten uitvoeren, is afhankelijk van de eisen van het land waar je naartoe reist.

Coronatests bij Vaccinatiecentrum.nl

Vaccinatiecentrum.nl biedt drie door het RIVM gevalideerde testmethoden aan waar jij gebruik van kunt maken bij de voorbereiding van je reis. Dat zijn de PCR-test, de sneltest en de bloedtest. De PCR-test toont aan of je op het moment van testen corona hebt. Bij vaccinatiecentrum.nl ontvang je binnen 12-36 uur het testresultaat en het eventueel benodigde reisdocument. Kies je voor een sneltest? Dan weet je binnen 20 minuten de testuitslag. Controleer wel eerst even of deze test afdoende is om aan de eisen van je land van bestemming of de vervoerder waarmee je reist te voldoen.

Tot slot kun je door middel van een serologische test (bloedtest) aantonen of je antistoffen hebt aangemaakt tegen corona. Dat doet je lichaam wanneer je een infectie hebt doorgemaakt, maar ook wanneer je bent gevaccineerd. Met de serologische test toon je dan ook aan dat je tot op zekere hoogte tegen het virus bent beschermd.

Wanneer je weet dat je een coronabesmetting hebt doorgemaakt en hiervan bent hersteld, kun je bij ons tevens terecht voor een reisdocument waarmee je dit kunt aantonen. Op de site https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen kun je zien of het land van jouw bestemming zo’n document accepteert.

Weet je niet goed welke testmethode je het best kan kiezen? Bel ons dan gerust op 085-9020303, dan denken we met je mee en kun je gelijk een afspraak bij ons maken.

Tijdens je reis

Tijdens je reis heb je je te houden aan de coronaregels die gelden in het land waar je naartoe bent gereisd. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een mondkapje moet dragen, een coronabewijs moet kunnen laten zien om een evenement of horeca te mogen bezoeken of een bepaalde afstand moet houden van andere mensen. Welke regels er precies van toepassing zijn, dat verschilt per land. Zoek dit van te voren goed uit, dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Krijg je tijdens je reis last van symptomen die passen bij het coronavirus of ben je in de buurt geweest van iemand die corona blijkt te hebben? Laat je dan testen en volg verder de regels op die gelden in het land waar je verblijft. Indien de situatie op jouw reisbestemming snel escaleert, kun je de laatste updates rond je verblijf en terugreis via het reisadvies van de overheid in de gaten houden en de adviezen van lokale autoriteiten opvolgen.

Veilig terugreizen naar huis

Om de import van het coronavirus uit het buitenland tegen te gaan, vereist de Nederlandse overheid dat reizigers uit bepaalde landen zich voor vertrek laten testen. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn. Houd daar rekening mee bij het plannen van de test. Je wilt natuurlijk niet riskeren dat een vertraagde vlucht ervoor zorgt dat je testresultaat niet meer geldig is, maar tegelijkertijd wil je ook niet riskeren dat je de uitslag op de dag van vertrek nog niet hebt ontvangen. Hoe het inplannen van een coronatest waarbij je de juiste documenten verkrijgt precies in zijn werk gaat, verschilt per land. Je kunt dit dan ook het best van te voren alvast uitzoeken en indien mogelijk gelijk de test inplannen.

Ook de quarantaineregels bij terugkomst uit het buitenland veranderen regelmatig. De overheid adviseert mensen die terugkomen uit het buitenland met klem om bij thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan. Bij terugreis vanuit de meeste Europese landen is dit vrijwillig, maar bij het terugreizen uit zogeheten “zeerhoogrisicogebieden” is deze quarantaine bij thuiskomst verplicht. Na de vijfde dag van je quarantaine kun je opnieuw een coronatest ondergaan. Wanneer deze negatief is, mag je weer naar buiten. Voor actuele regelgeving kun je het beste kijken op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Controleer voor je reis aan welke regels er voor jou van toepassing zijn en hou daar rekening mee bij je planning. Na een reis naar een zeerhoogrisicogebied kun je minstens vijf dagen niet op locatie aan het werk of deelnemen aan fysiek onderwijs. Geldt er voor jou geen verplichte quarantaine en kun of wil je niet vrijwillig in quarantaine? De overheid adviseert alle reizigers die geen symptomen vertonen om in ieder geval een zelftest af te nemen. Wanneer je wel symptomen hebt die passen bij het coronavirus, moet je je laten testen bij de GGD.

We wensen je een fijne en vooral gezonde reis! En vergeet niet: het coronavirus is niet het enige virus waartegen je je kan (of moet) inenten. Afhankelijk van je bestemming kan het bijvoorbeeld ook verplicht of simpelweg verstandig zijn om je tegen andere ziekten te laten inenten, bijvoorbeeld rabiës, hepatitis, gele koorts of encefalitis. Over al deze ziekten en de vaccins die jou hiertegen beschermen vertellen wij je graag meer. Neem gerust contact op om een consult in te plannen.

Een afspraak maken voor een Coronatest

Voor de PCR-test, sneltest of de bloedtest verzoeken wij je om telefonisch een afspraak te maken: 085 902 03 03. Dit kan tijdens kantooruren.
Je kunt je vragen over het testen ook via de mail stellen. Mail dan naar covid@vaccinatiecentrum.nl en je krijgt binnen 24 uur een reactie.

Let op! Voor de meest actuele regels die gelden verwijzen wij je naar https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Deze pagina is het laatst aangepast op 26 november 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *