Reizen binnen Europa; heb je dan vaccinaties nodig?

Reizen binnen Europa; heb je dan vaccinaties nodig?

Zijn vaccinaties voor landen in Europa verstandig of noodzakelijk?

Is het risico op ziekten in Europa hoog? Belangrijk is om je te realiseren dat in vele Europese landen de vaccinatiegraad onder de lokale bevolking lager is dan bij ons.

Ook zijn er nieuwe landen die als vakantiebestemmingen steeds populairder worden, maar waar ziektes die in de jaren vijftig in Nederland voorkwamen zoals Hepatitis A en de Mazelen regelmatig de kop op steken.

Als je kijkt op de officiële sites op het internet www.lcr.nl of de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken dan wordt er melding gemaakt van risico’s op ziektes en verwezen naar de GGD of naar vaccinatiecentra.

Reizen, zoals ik al eerder vertelde, maakt kwetsbaar. Onze weerstand is op reis vaak lager en we zijn meer vatbaar voor ziektes en infecties. De gevolgen van Hepatitis A zijn te overzien en mensen herstellen over het algemeen na enkele weken volledig. Dit geldt overigens niet voor mensen met een immuunstoornis of medicatie die het immuunsysteem beïnvloeden.

Er zijn ook ziektes die grote gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld de ziekte FSME/TBE die wordt overgedragen door teken.

Het is een virusinfectie dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. FSME/TBE komt veel voor in Europese vakantielanden, bijvoorbeeld buurland Duitsland en veel landen ten oosten en zuiden van Duitsland. Deze teek maakt in de zomer regelmatig slachtoffers onder mensen die veel verblijven in de vrije natuur.

In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor deze aandoening wèl een vaccin. Met andere woorden: veel mensen gaan kamperen en reizen in de zomer naar het Oostblok en weten niet eens van het bestaan van deze ziekte.

Goede voorlichting is verstandig, maar we staan onvoldoende stil bij dit soort risico’s.

Komende winter boeken we weer de vakanties voor de zomer. Mijn advies: check ook de site van het LCR (Landelijk coördinatiecentrum Reizigers advisering) en de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Of loop even binnen bij het Vaccinatiecentrum voor een goed gezondheidsadvies, zodat je niet voor onverwachte risico’s komt te staan komende zomer.

Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *