Is op vakantie gaan wel gezond?

Is op vakantie gaan wel gezond?

Reizen buiten Europa wordt steeds goedkoper en normaler; Turkije, Egypte, Tunesië, maar ook verre landen als Mexico en Thailand zijn zeer populair. Mooie vakantiebestemmingen, maar je kunt er ook ziekten oplopen.

Met een goed advies en indien nodig een vaccinatie ga je goed voorbereid op vakantie. En daarvoor hoeven vakantiegangers niet meer alleen naar de GGD, maar kun je in Wageningen, Nijmegen, Utrecht en ’s Hertogenbosch ook terecht bij vaccinatiecentrum.nl.
Marchel Ratering, directeur van vaccinatiecentrum.nl: “De GGD doet haar werk prima, maar omdat verre vakantiebestemmingen steeds populairder worden, is er meer vraag naar vaccinaties en advies. Wij zijn een laagdrempelige, deskundige plek, waar je zonder afspraak kunt binnenlopen voor een vaccinatie of advies over veilig reizen”.

Marchel drukt je op het hart om het vooral rustig aan te doen aan het begin en na afloop van de vakantie. We hebben het allemaal zo druk in ons dagelijks leven dat wij onze vakantie zo optimaal mogelijk willen inrichten. In de praktijk komt dat neer op na de laatste werkdag direct op vakantie gaan, de vakantie propvol plannen met leuke dingen en amper bekomen van de terugreis weer aan het werk.

Dat raadt Marchel echt af, hij zegt zelfs dat op vakantie gaan helemaal niet zo gezond is maar juist zeer stressvol.  Hoe vaak hoor je niet dat mensen ziek worden in het begin van de vakantie? Eigenlijk logisch: je hebt een lange en vaak wat stressvolle reis gehad, zeker met kinderen, het eten is anders, je ritme is anders en daar moet je simpelweg aan wennen.
Daarom geven wij niet alleen vaccinaties tegen bijvoorbeeld hepatitis A of B, maar ook allerlei adviezen over hoe je gezond op reis gaat en gezond terug komt. Uiteraard is het vaccineren tegen allerlei vreemde ziekten een belangrijk onderdeel van ons werk bij het Vaccinatiecentrum, vooral bij studenten die op buitenlandse stage gaan.
Sinds begin september 2019 hebben wij op dinsdagmorgen ook een spreekkamer op de HAN in Nijmegen. 

Het gekke is dat vaccinaties niet altijd verplicht zijn, maar het is wel verstandig jezelf te laten inenten. Voorkomen is beter dan genezen en er zijn genoeg invloeden in het buitenland die je ziek kunnen maken.
Een vaccinatie beschermt je tegen ernstige ziekten en maakt je net wat sterker. En het mooie is: de meest voorkomende vaccinaties worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *