HPV vaccinatie bij mannen

HPV vaccinatie bij mannen

HPV, het vaccin tegen baarmoederhalskanker, zoals het in de volksmond wordt genoemd en ook onder deze naam is geïntroduceerd door de Nederlandse overheid. Naar mijn mening zijn er met de invoering van deze campagne 2 zaken niet goed gegaan.

Ten eerste is het een vaccin tegen HPV en niet tegen baarmoederhalskanker. HPV staat voor Humaan papillomavirus. Er zijn enorm veel verschillende typen HPV virussen. Type 16 en 18 komt het meest voor. Bijna elke Nederlander komt in zijn of haar leven wel eens in aanraking met dit virus. Vaak, maar niet altijd, ruimt het lichaam dit zelf op. Dan blijft het virus in het lichaam en kan baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook kanker in de vagina, aan schaamlippen, anus, penis, mond en keelholte. Dit is wat veel mensen niet weten. Het vaccineren wordt geassocieerd met baarmoederhalskanker.

HPV wordt overgedragen via seks. Het is zeer besmettelijk. Zelfs als er veilig wordt gevreeën kan het worden overgedragen. Vaccinatie kan het beste plaatsvinden voordat er sprake is van seksueel contact. Daarom wordt gekozen voor de leeftijd van 12 /13 jaar.

Ten tweede ben ik van mening dat bij de introductie van het vaccin in Nederland beter gekozen had kunnen worden om in plaats van alle meisjes, de jongens te vaccineren. Genetisch willen de jonge mannetjes overal hun pielemuis in steken. Als je de mannetjes zou vaccineren zou verspreiding van dit virus in mijn optiek drastisch afnemen.

Op die manier worden de meisjes behoed voor deze infectie die zoals ik al zei niet alleen baarmoederhalskanker, maar talloze andere vormen van kanker, op termijn kan veroorzaken. Gelukkig zijn nu ook de jongens aan de beurt. Want ik vind dat beiden de vaccinatie zouden moeten krijgen.

Even terug naar de introductie van de vaccinatie door de overheid in 2009. Door de associatie, baarmoederhalskanker, seks en de vroege leeftijd van vaccineren kwamen veel ouders in opstand. Zeer veel begrijpelijke, maar ook ongenuanceerde argumenten werden gebruikt om hun dochters niet te vaccineren. Ik hoop dat lering is getrokken uit het verleden en dat met de introductie van de vaccinatie voor de jongens de nadruk op het voorkomen van allerlei soorten kanker op termijn zal liggen.

De tendens op dit moment is dat veel mensen zich op latere leeftijd alsnog laten vaccineren. Er melden zich momenteel op de vaccinatiecentra vrouwen en mannen van boven de 25 jaar, met soms klachten, die hopen dat ze na vaccinatie van hun klachten afkomen. Er is momenteel nog te weinig onderzoek hiernaar, maar er verschijnen berichten en geluiden dat vaccinatie tegen HPV na besmetting heilzaam kan werken op het klaren van HPV virussen. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Steeds meer vrouwen en mannen wachten hier niet op en laten zich alsnog preventief vaccineren tegen HPV. Dertigers, veertigers en vijftigers, in de hoop dat opgelopen infecties alsnog verdwijnen en dat ze toekomstige infecties voorkomen.

HPV kan ons allemaal treffen. Mannen en vrouwen. Ik ben blij dat de overheid er nu alsnog voor kiest om alle jongens ook te vaccineren. Hopen op een goede vaccinatiecampagne deze keer.

Marchel Ratering, geregistreerd reizigersverpleegkundige en directeur vaccinatiecentrum.nl

Photo by Robert Collins on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *