Studenten en de hepatitis B vaccinatie

Studenten en de hepatitis B vaccinatie

Wij vaccineren op verschillende scholen en universiteiten waar vaccinatie tegen hepatitis B verplicht is omdat de studenten met bloed in aanraking kunnen komen. Hierbij kun je denken aan studenten HBO-V, BMH, Fysiotherapie maar ook aan medici, tandartsen en politieagenten. Wat moet je weten over de vaccinatie Hepatitis B?

Hepatitis B is zeer besmettelijk en een vaccinatie wordt dan ook in veel risicoberoepen door de werkgever verplicht.

Hepatitis B is een ernstige infectieziekte van de lever. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. Sinds 2011 zit de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma, kinderen die na 2011 zijn geboren zijn ingeënt tegen hepatitis B. Dit betekent dat mensen die voor 2011 geboren zijn niet ingeënt zijn. Bepaalde risicogroepen wordt aangeraden om zich te laten vaccineren. Eén van die risicogroepen zijn mensen die in de zorg werken.

Doen de prikken pijn?

Het zijn kleine prikjes, je kunt de dag na de prik een beetje spierpijn voelen. We werken met goede, gediplomeerde verpleegkundigen die je gerust stellen als je angstig bent.
Het vaccin wordt goed verdragen, zelden treden bijwerkingen op.

Zijn er kosten aan verbonden?

Als je via school of universiteit een oproep krijgt dan bieden zij dit in de meeste gevallen gratis aan.
Met deze vaccinatie vergroot je je mogelijkheden op de arbeidsmarkt, een vaccinatie tegen hepatitis B is een pré als je een baan zoekt in de medische sector.

Kan ik ook gelijk een inenting tegen hepatitis A krijgen?

Ja dat kan! Je kiest hier zelf voor. Een vaccinatie tegen hepatitis A beschermt je tegen besmettelijke geelzucht. Je hebt deze nodig als je op reis gaat; voor stage of vakantie naar bepaalde landen, bijvoorbeeld China, Indonesië maar ook Turkije.

Hoeveel vaccinaties zijn nodig voor inenten tegen Hepatitis B?

Er zijn drie vaccinaties nodig; 2 vaccinaties met een maand tussentijd en een derde vaccinatie na 6-12 maanden. Daarnaast wordt bij mensen met een beroepsrisico een bloedcontrole één maand na de derde vaccinatie aangeraden. Dit wordt gedaan om te controleren of het immuunsysteem goed heeft gereageerd op de vaccinatie en of er eventueel nog een extra vaccinatie nodig is.

Wil je zowel de hepatitis A als hepatitis B vaccinatie? Wij bieden je de combivaccinatie tegen hepatitis A en B! Je bent dan minimaal 40 jaar beschermd tegen hepatitis A na 2 vaccinaties en levenslang tegen hepatitis B na drie vaccinaties.

 

Een afspraak maken

Maak direct een afspraak

Heb je hulp nodig bij het maken van een afspraak? Bel ons dan tussen 08.30 en 16:00 op 085- 9020303.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *