Gele Koortscentrum

Gele Koortscentrum

 

GELE KOORTS CENTRUM

Vaccinatiecentrum.nl is een officieel Gele Koorts Centrum, erkend door het Ministerie van VWS.  We staan geregistreerd bij het LCR. (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering). We worden erkend door de ziektekostenverzekeraars in Nederland. Bij vaccintiecentrum.nl werken geregistreerde reizigersverpleegkundigen.

 

Jaarlijkse griepprik

De griepprik verkleint de kans op griep. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben.

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

  • de griep milder verlopen
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn
  • de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

 

De meeste mensen krijgen de griepprik tussen half oktober en half november omdat de griepprik vóór de start van het griepseizoen gehaald moet worden. Dit begint meestal niet eerder dan december.

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u na die twee weken in aanraking komt met een van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk.

Als u toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien is de kans op complicaties zoals longontsteking kleiner. Verder is door de griepprik de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.

Ieder jaar vaccineren

Het griepvirus verandert steeds. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, dus u kunt ieder jaar weer opnieuw griep krijgen. Daarom heeft de griepprik ieder jaar een andere samenstelling. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voorkomen. Daarom is het nodig elk jaar de griepprik te halen.

Ook als u gezond bent

• Iedereen heeft kans op griep! Ook gezonde volwassenen. Het feit dat u tot nu toe (bijna) nooit griep heeft gehad is geen garantie dat u nooit griep zult krijgen. Ook gezonde jonge mensen kunnen flink ziek worden van de griep.
• Elk jaar wordt 1 op de 10 mensen ziek door de griep (zij hebben dus klachten).
• Ongeveer de helft van de mensen die besmet wordt met het griepvirus krijgt geen klachten, maar is dan wel besmettelijk!
• Gezonde mensen hebben na de griepprik 70% minder kans op griep.
• Ook voor gezonde volwassenen kan de griep veel gevolgen hebben doordat zij 1 tot enkele weken flink ziek zijn. (Denk aan niet naar werk kunnen gaan, niet voor het gezin kunnen zorgen, stilstand van sociale leven, niet kunnen sporten, aantal weken flink verminderde conditie en moeheidklachten.)
• Als gezonde volwassenen ondanks de griepprik toch de griep krijgen zullen zij hier minder ziek van zijn. Hierdoor kunt u eerder naar uw werk, is de thuissituatie eerder normaal etc.
• Het is de enige effectieve manier om griep te voorkomen! Gezond leven (gezond eten zoals vitamines, voldoende slaap, sporten, etc) helpt niet om griep te voorkomen.

Geen ernstige bijwerkingen

De griepprik kan wel bijwerkingen hebben, maar deze zijn niet ernstig. U kunt van de griepprik de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf over binnen één tot twee dagen. Van de griepprik kunt u geen griep krijgen. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *